
Parasieten
Wormen
Ruim 80% van de honden en katten is besmet met wormen. Deze kunnen onder andere zorgen voor buikklachten, diarree en longklachten. Uw huisdier moet daarom regelmatig ontwormd worden, ook om te voorkomen dat uw huisdieren u besmetten.
Pups dienen ontwormd te worden op twee, vier, zes en acht weken en kittens op drie, vijf en 7 weken. Daarna 1x per maand tot ze 6 maanden oud zijn. Daarna vier keer per jaar. Ook is het belangrijk om zwangere dieren tegen het einde van de zwangerschap goed te ontwormen, om overbrengen via de moedermelk te voorkomen. Volwassen honden en katten moeten vier keer per jaar ontwormd worden.
Niet alle middelen zijn werkzaam tegen alle soorten wormen. Als dierenartspraktijk kunnen wij nieuwere middelen verkopen dan dierenwinkels. Deze ontwormingsmiddelen bieden een betere werkzaamheid en zijn vaak makkelijker toe te dienen.
Vlooien
Vlooien zijn kleine, bloed zuigende parasieten, die voor veel overlast zorgen. Niet alleen honden en katten, maar ook konijnen, fretten en mensen kunnen last krijgen. De beten van de vlo veroorzaken jeuk en vlooien kunnen besmet zijn met eitjes van de lintworm en zo uw huisdier besmetten. Daarnaast zijn sommige dieren allergisch voor vlooienbeten, waardoor heftige jeuk en flinke ontstekingen van de huid kunnen ontstaan.
Het is belangrijk om het hele jaar door vlooien te bestrijden. Eén vlo op uw huisdier betekent dat zeker 100 eitjes en larven in uw huis terecht komen. Bij de vlooienbestrijding moet daarom niet alleen de volwassen vlo aangepakt worden, maar is ook de omgeving.
Met een vlooienkam kunt u erachter komen of uw huisdier vlooien heeft. Daarmee kunt u ook vlooien verwijderen, maar de kam alleen is niet voldoende. Wij hebben diverse middelen tegen vlooien en teken die heel goed werkzaam zijn.