• Westbroekplein 65, 1107 NK Amsterdam Zuidoost

  • Vaccinaties bij de hond

  • Op 6 weken krijgt uw pup de eerste enting. Er wordt ingeënt tegen de ziekte van Parvo en hondenziekte. Op 9 weken is het tijd voor de tweede vaccinatie, namelijk tegen ziekte van Weil en wederom tegen de ziekte van Parvo. De laatste enting in het eerste jaar bestaat uit de gehele cocktail die wij op 12 weken toedienen. Deze bestaat uit vaccins tegen hondenziekte, Parvo, ziekte van Weil, Parainfluenza en leverziekte (HCC). Eventueel kan vanaf 9 weken een extra vaccinatie in de vorm van een neusdruppel gegeven worden tegen kennelhoest. Dit is met name van belang als uw hond naar hondencursus of een pension gaat of met veel honden in contact komt.

    In het tweede jaar dient de cocktail herhaald te worden. Uw hond heeft nu een goede basisbescherming, maar deze is niet levenslang! Het vaccin tegen de ziekte van Weil herhalen wij jaarlijks, de hele cocktail geven wij één keer in de drie jaar.

    Voor een verblijf in het buitenland is een inenting tegen Rabiës (hondsdolheid) vereist. Uw hond moet minimaal 12 weken oud zijn voor deze vaccinatie.

    De verschillende ziekteverwekkers

    Ziekte van Parvo: een virusziekte die zich meestal uit als heftige diarree (vaak bloederig) en braken, de dieren zijn heel ernstig ziek. Met name bij pups verloopt deze aandoening vaak dodelijk en is lastig te behandelen. Er is geen medicijn, het belangrijkste doel is de vochtbalans op peil te houden en de diarree en het braken tegengaan.

    Hondenziekte: verwant aan de mazelen en geeft een scala aan verschillende symptomen waaronder luchtwegproblemen, ooguitvloeiing, braken en diarree, maar ook neurologische problemen. Ook hier is geen therapie voorhanden en het sterftepercentage is hoog.

    Ziekte van Weil: bacteriën die vooral overgebracht worden door zwemmen in geïnfecteerd water, contact met knaagdieren of (urine van) besmette honden. De belangrijkste symptomen ontstaan door schade aan lever en nieren (koorts, braken, diarree, geelzucht). Therapie bestaat uit antibiotica en proberen het braken te stoppen en de vochtbalans herstellen.

    Leverziekte (HCC): een virus dat wordt overgebracht via speeksel, urine of ontlasting. De symptomen zijn zeer divers en ook hier is de kans op sterfte aanwezig. Therapie bestaat uit het geven van antibiotica tegen bijkomende bacteriële infecties en het ondersteunen van de lichaamsfuncties.

    Kennelhoest: een luchtweginfectie veroorzaakt door verschillende virussen (o.a. Parainfluenza) en bacteriën. De meeste honden hebben de kenmerkende harde, droge hoest. Volwassen honden zijn er meestal niet erg ziek van, maar bij pups kan de aandoening een ernstiger verloop hebben. Inenting is het meest effectief als dit door middel van de neusdruppel wordt gedaan, maar dan nog zal het een infectie niet voorkomen. De infectie duurt echter na vaccinatie in het algemeen korter en verloopt minder heftig.

    Rabiës (hondsdolheid): een virusziekte die tot voor kort niet meer in Nederland voorkwam, maar plotseling in het nieuws was, nadat besmette dieren ingevoerd waren uit het buitenland. De ziekte geeft neurologische symptomen en is dodelijk voor mens en dier. In geval van besmetting zal de hond geëuthanaseerd moeten worden. Om Rabiës buiten onze grenzen te houden is het van belang dat alle dieren die naar Nederland komen (of naar het buitenland gaan) ingeënt zijn!